Wikipèdia: Apple és l'amenaça

El model d'aplicacions introduït s'obliga a obtenir "un permís" d'Apple


JimmyWales, el fundadorde l'enciclopèdiaen líniaWikipedia,ha fet unesdeclaracions enquècriticaobertamentelmodeld'aplicacionsimplantatperApple,a quiconsidera comelmajorriscper a unInternetobert. Waleshaasseguratque elconceptedexarxaobertaimplica quequalsevolinternautapotdesenvolupar unprogramariifer elquevulguiamb ell,vendreoregalar-lo,peròqueen canvi"en el modeld'aplicacions,calobtenirun permísd'Apple". Enaquestsentit,elfundadorl'enciclopèdia virtual que aquests dies celebra el desè aniversari,asseguraqueaquesta particularitatd'haver d'obtenirunpermís"ésmoltperillós"iafegeixque"noésuna cosateòrica comunoperadorpottallarelserveideSkype,ésrealiestàpassant". Walestambéhaparlaten una conferènciaa la UniversitatdeBristolsobre eldebatdelaneutralitata laxarxa,ihaasseguratquemoltstemorsenaquestsentit"sónexagerats". "Moltesdelescosesa les qualslagentporestanenrealitatmoltllunydesucceir",segonsexplicaWales, quetornaarecalcarque"laveritableamenaçaprovédelmodeld'aplicacions". Quant alalegislacióques'estàdebatentper defensarlaneutralitata laxarxa,elfundadordeWikipediaopinaqueés unadefensa"benintencionadaperòingènua"iqueprobablementacabinsuprimintla innovació.

Quant a la legislació que s'està debatent per defensar la neutralitat a la xarxa, el fundador de Wikipedia opina, segons recull Computing, que és una defensa "ben intencionada però ingènua" i que probablement acabin suprimint la innovació.


Precisament aquests dies hi ha un gran debat sobre la decisió de retirarel seu suportalcòdecde vídeoHTML5 per ser un estandar tancat. Google, segons informa Cnet, ha decidit apostar pel còdecdevídeoWebMque és de còdi obert i els usuaris en poden modificar el contingut.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

cuadecuc
2.

Cal recolzar les diverses versions de Linux i esperar que Android passi a ser totalment de codi obert.

  • 0
  • 0
Jaume
1.

I ben cert el que diu aquest home (persona que normalment no em cau precisament bé pel seu to messiànic que de vegades agafa), Apple està creant un model de vida informàtica corporativitzada i regulada, el pitjor malson per a la llibertat!

  • 1
  • 0

Comenta aquest article